Je bent hier:

U bent hier

Persbericht - 27 januari 2015

Bednet krijgt de Prijs van het Europees Burgerschap 2014

Europarlementslid Ivo Belet overhandigde vandaag in de Basisschool Massemen (Wetteren) deze prestigieuze erkenning aan de vzw Bednet.

Bednet is één van de 47 projecten in de hele Europese Unie die in 2014 de prijs mogen ontvangen. De kandidatuur van Bednet voor de prijs van het Europees Burgerschap 2014 werd voorgedragen door Europarlementslid Ivo Belet. De overhandiging vond vandaag plaats in de vrije basisschool van Massemen (Wetteren) waar één van de kinderen via Bednet onderwijs krijgt, in aanwezigheid van de Vlaamse Minister van onderwijs, Hilde Crevits.

Bednet krijgt de medaille voor zijn inzet om via synchroon internetonderwijs het recht op onderwijs mogelijk te maken voor kinderen en jongeren die omwille van gezondheidsredenen lange tijd niet naar school kunnen.  Bednet verbindt langdurig en chronisch zieke kinderen via internet met hun eigen klas. Zo kunnen ze tijdens hun afwezigheid zoveel mogelijk live de lessen volgen en blijven ze in contact met hun leerkrachten en klasgenoten. Bednet is voor de kinderen en scholen gratis en wordt geleidelijk uitgebouwd voor alle langdurig zieke kinderen door een decretale verankering, vanaf 1 september 2015. 

 

Ivo Belet roemt Bednet omdat:

Onderwijs en opleiding zijn essentieel om in onze samenleving zijn plaats te kunnen innemen, en één van de fundamenten voor een echt burgerschap. Bednet is met zijn aanpak een trendsetter in Europa."

 

Bijkomende informatie:

IVO BELET
Europees Parlementslid
0479/983871

 

De prijs van het Europees Burgerschap

 De prijs van het Europees Burgerschap werd in 2008  ingesteld door het Europees parlement. De prijs wordt jaarlijks aan maximaal 50 organisaties uitgereikt en bekroont initiatieven die het Europese burgerschap in de Unie versterken, het wederzijdse begrip tussen Europeanen bevorderen en streven naar een diepere integratie tussen de EU-lidstaten. De 751 Europarlementsleden mogen jaarlijks elk één kandidatuur voordragen, de Kanselarij van de Prijs van het Europees burgerschap, benoemd door het Bureau van het Europees Parlement, selecteert de laureaten. Voor 2014 zijn er 47 Europese laureaten, waaronder twee Belgische organisaties, Bednet en skillsbelgium. Op 25 en 26 februari zullen zij, samen met de andere 45 Europese laureaten 2014 uitgenodigd worden voor een Europese ceremonie in het Europees Parlement in Brussel.

http://www.europarl.be/www.europarl.be/nl/home/ep_news/2014/december_2014/ep_news-2014-dec-4.html

http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/fr/00936ff182/Prix.html

 

Bednet

Bednet bestaat sinds dit schooljaar 10 jaar en heeft in deze tijd meer dan 1000 kinderen volledig gratis geholpen in hun weg naar hun herstel en in hun terugkeer naar school. Bednet is gratis voor ouders en school omdat onderwijs een recht is voor ieder kind, ook als het ziek is.

Getuigenis Evelien (Basisschool Massemen, directrice CONNY DECORTE):

“Evelien is een 9-jarig meisje uit het derde leerjaar op onze school. Jonas, haar tweelingbroer, zit eveneens in het derde leerjaar in de parallelklas . Zij is op onze school zorgeloos gestart als kleine peuter…
Tijdens de zomervakantie 2013 werd bij haar een hersentumor vastgesteld waarvoor zij in behandeling is in het UZ te Gent. Zij volgt les in het ziekenhuis, de lessen vanuit de klas worden thuis gevolgd via Bednet (synchroon internetonderwijs) en dit reeds gedurende twee schooljaren (2013-2014 en 2014-2015). Op die manier wordt de leerachterstand beperkt en blijft zij contact houden met haar klas en de school wat voor haar héél belangrijk is. Juf An geeft aan Evelien 4 dagen onderwijs aan huis. Zij volgt ook nog therapie in het revalidatiecentrum UZ Gent. Een dikke duim voor haar dat zij dit alles presteert!”