Je bent hier:

U bent hier

Minister Jo Vandeurzen op bezoek

Bednet heeft nu ook een aangepast systeem voor het secundair onderwijs

Bednetter Jonas (17) kreeg hoog bezoek

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Minister Jo Vandeurzen heeft vandaag het Sint-Jan Berchmansinstituut in Zonhoven bezocht dat gebruik maakt van de nieuwe mobiele set van Bednet. Minister Vandeurzen had een gesprek met de klas en met Jonas Valkeneers die, wegens muco, de les van thuis uit volgde via het Bednet-systeem. Deze vorm van internetonderwijs zorgt ervoor dat zieke kinderen en tienermoeders die tijdelijk niet naar school kunnen, de les van op afstand volgen via de computer, rechtstreeks en in interactie met hun klas.

Nieuw is dat Bednet voortaan met een tweede soort computerset werkt: een set geheel aangepast aan het secundair onderwijs waar leerlingen regelmatig van klaslokalen wisselen. De ‘mobiele set’ is niet meer aan een vaste klaslocatie gebonden.

Jonas reist dus, via de computerset, mee naar alle vaklokalen waar zijn vrienden les hebben. Hij moet heel de winterperiode thuis blijven – de kans op infecties is dan te groot voor deze muco-patiënt – maar met de nieuwe Bednet-set kan Jonas voortaan alle lessen volgen en permanent in contact blijven met zijn klasgenoten. Dat verhoogt de kans dat hij mee kan overgaan naar volgend jaar, ondanks zijn ziekte.

Waarom bezoekt de minister een Bednet-klas?

Bednet wordt gesubsidieerd door het departement Onderwijs. Maar minister Vandeurzen wil, vanuit zijn functie als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, ook helpen met de bekendmaking van Bednet in de Vlaamse gezondheids- en welzijnssector. Heel wat artsen, zorgverleners of welzijnswerkers zijn nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van Bednet en stimuleren ouders niet voldoende om Bednet voor hun ziek kind aan te vragen.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Dankzij Bednet kunnen jongeren die door ziekte niet in de klas aanwezig kunnen zijn, toch de les volgen. De Vlaamse regering ondersteunt dit initiatief, onder leiding van Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits, voluit. Het is belangrijk dat ook zorgverleners en welzijnswerkers helemaal mee zijn met de werking van Bednet om op die manier jongeren te stimuleren naar interactief onderwijs vanop afstand.”

Dit jaar zullen naar schatting 1.000 Vlaamse kinderen Bednet volgen.