Je bent hier:

U bent hier

Bednet voor kleuters

Dit schooljaar begeleidde Bednet, op vraag van de Overheid, proefprojecten voor zieke vijfjarigen. Bednet werkte hiervoor samen met de faculteit psychologie aan de VUB en bachelor studenten kleuteronderwijs aan de Thomas More Hogeschool, campus Vorselaar.  Vanaf september 2016 biedt Bednet synchroon internetonderwijs aan alle langdurig en chronisch zieke vijfjarigen zodat deze kindjes vlot kunnen doorstromen naar het eerste leerjaar. Kleuters moeten 5 jaar geworden zijn vóór 1 januari van het lopende schooljaar. 

 

Bednet voor zieke kleuters

 

Waarom vijfjarige kleuters?

Op die leeftijd leren kinderen ontzettend snel bij, maar zijn ze ook erg gevoelig voor leerachterstand.  Voor zieke kleuters komt er naast de twee vertrouwde werelden, thuis en de school, een nieuwe wereld bij: het grote, witte ziekenhuis, …. Dit heeft uiteraard een zeer sterke invloed op de emotionele ontwikkeling van een kleutertje. Het wordt, net als grotere zieke kinderen, veel te vroeg geconfronteerd met gevoelens van boosheid, angst, pijn en verdriet. Terug thuis zitten deze kindjes afgesloten van de klas. Ze missen afleiding en contact met hun leeftijdsgenootjes. Heel vaak lopen ze een grote leerachterstand op.  Bednet zorgt ervoor dat het ziek zijn plaats maakt voor klasactiviteiten zoals samen zingen, dansen en kringgesprekken. Dit stimuleert in het bijzonder de taalontwikkeling, maar ook de onderlinge zorg. Leerlingen houden rekening met elkaar.

De proefprojecten

Om onze werking zo goed mogelijk af te stemmen op deze doelgroep werden dit schooljaar 13 proefprojecten opgestart met kleuters. Ze worden intens opgevolgd en geëvalueerd door studenten van de VUB (studente psychologie) en de Thomas More Hogeschool (3 studenten van de opleiding kleuteronderwijs).  Dit geeft belangrijke inzichten in hoe de methodieken en de apparatuur ingezet kunnen worden voor kleuters. Dat gaat van adviezen naar  kleinere, draadloze hoofdtelefoons en grotere iconen, tot pistes die grondig onderzoek vergen zoals een mobiele opstelling en het gebruik van een tablet. 

Vlaams Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, bezocht op 1 december een van onze proefprojecten. De minister was te gast in de kleuterklas van Bednetter Sébastien in de Vrije Basisschool – Angelusinstituut in Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze sprak met de klas en met Sébastien die de les, vanwege ziekte, van thuis uit volgde.Bekijk hier de reportages en artikels die verschenen naar aanleiding van het ministerbezoek.